En aquesta col·lecció hi tenen cabuda totes aquelles obres que són fruit del treball documental i de recerca. S’hi troben títols tant d’autors individuals com de grups d’estudi, relacionats amb tots els àmbits de coneixement científic de la Universitat Rovira i Virgili.
En 1935 Federico García Lorca efectúa una visita a Tarragona durante las fiestas de Santa Tecla. Estaba acompañado de su gran amigo Salvador Dalí, de su esposa Gala y del poeta millonario Edward James. Este encuentro tiene una importancia cardinal en la relación de los dos creadores: tras varios años de alejamiento, en Tarragona, vuelven a retomar el hilo de aquella amistad que quedó cercenada tras la irrupción de Luis Buñuel en la Residencia de Estudiantes de Madrid. Los textos del presente volumen se inspiran en la conmemoración de esta visita y abarcan todos los ámbitos que el escritor cultivó a lo largo de su trayectoria.
El Trienni Liberal és un període de la història contemporània que transcorre entre 1820 i 1823 i que, malgrat la curta durada, va tenir una importància excepcional, ja que es van posar en pràctica les reformes liberals dissenyades a Cadis entre 1810 i 1814. Durant aquesta època es van dur a terme un conjunt de polítiques econòmiques, socials i de reorganització territorial i administrativa que volien posar l’Estat espanyol en sintonia amb el que s’estava impulsant en aquells moments en els estats liberals europeus més avançats.
El Trienni Liberal va tenir un gran impacte a la comarca de la Conca de Barberà (desamortització monàstica i de les comandes religioses, fets bèl·lics, canvis administratius, tala descontrolada del bosc de Poblet, conflictes entre pobles, etc.). Els textos que conformen l’actual volum centren la seua atenció en aquest període tan poc estudiat de la nostra història.
Història, patrimoni i cultura tradicional
En aquest llibre es proporciona l’emmarcament històric, antropològic i cultural de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona al segle XIV i s’estableix la relació entre el culte medieval a la santa i l’entrada amb el desenvolupament de la festa, la celebració i el culte a Tecla com a fet religiós, polític i cultural, i com a element de cohesió, identitat i diferenciació de la ciutat.
Del contingut dels estudis que el composen cal destacar-ne la varietat de fonts intencionals i preterintencionals, històriques, hagiogràfiques, iconogràfiques, folklòriques, literàries i orals que refereixen una sèrie de fets passats des de disciplines i mètodes diferents i complementaris. El resultat final dona resposta a la doble voluntat de reconèixer l’entitat, la importància i la vigorositat de la Tarragona medieval en la ciutat contemporània, i també la condició de referent que té la festivitat de Santa Tecla.
El Trienio Liberal o Constitucional (1820-1823) es un periodo clave de la historia contemporánea de España, pero también de Europa y América. La revolución de 1820 encendió la «antorcha de la libertad» en la Europa de la Restauración y de la Santa Alianza y aceleró los ya muy avanzados procesos de independencia de los territorios coloniales españoles y portugueses en América. A la vez que, según el absolutismo, se convertía en la «hidra revolucionaria» que ponía en peligro el Antiguo Régimen.
Durante estos tres largos años el país experimentó profundas transformaciones políticas, económicas, sociales y culturales en el marco de la confrontación entre revolución y contrarrevolución. El Trienio Liberal se convirtió en una encrucijada de caminos en la que se plantearon diversos horizontes políticos, todos ellos posibles y deseables para los diversos actores políticos: liberales moderados y liberales exaltados, realistas y absolutistas.
Las nuevas investigaciones historiográficas que se recogen en este libro destacan la radicalidad política del periodo, el acelerado proceso de politización de las clases medias y populares y la fuerza de la revolución y la contrarrevolución. Hoy parece más acertado valorar el Trienio Liberal como una profunda revolución liberal que abrió las puertas de la contemporaneidad en España, pero también en algunos países europeos y americanos. La revolución de 1820 y el Trienio Liberal sembraron semillas de libertad, aunque, al final, las aplastaron militarmente y las reprimieron políticamente. Como tantas otras veces a lo largo de nuestra historia.
Jerry Fodor, Zenon Pylyshyn y Noam Chomsky
A través de doce capítulos, y de modo especial en las entrevistas, José E. García Albea ofrece un panorama amplio y crítico de los fundamentos de la psicología, de su papel nuclear en la empresa multidisciplinar de la ciencia cognitiva y de sus avances más significativos, sobre todo en los ámbitos de la cognición y el lenguaje. Este libro quiere ir más allá del interés que puedan suscitar los contenidos, trata de provocar que el lector participe en estas conversaciones y suscitar así la curiosidad por el estudio de aquello que nos resulta tan cercano y vivido en la propia experiencia, pero que a la vez presenta una gran dificultad en cuanto a su tratamiento científico, riguroso y sistemático.
Els capbreus medievals i moderns s’han estudiat com a font històrica, font filològica, font lingüística, font lexicogràfica, font onomàstica, font antroponímica, font toponímica, font tipològica, font fiscal, font metodològica, font jurídica i font serial. Emprant-los com a fonament, s’han dut a terme estudis de feudalisme, règim senyorial, renda feudal, crisi, economia, societat, pagesia, propietat agrària, Església, paisatge, masos, urbanisme, arquitectura i sistema defensiu. Però no s’han utilitzat com a base d’aplicació de font d’arxiu per a les humanitats digitals. Aquest llibre, fruit d’un projecte en equip, n’és un exemple pioner: comprèn l’estudi històric, els plantejaments propis de la paleografia i codicologia per a la transcripció del manuscrit, l’edició digital i la geolocalització del capbreu materialitzada en un mapa interactiu.
Margarida de Prades no va ser una reina qualsevol. Tot i que el seu regnat fou realment molt fugaç, sobre ella va recaure tota la pressió per tal d'intentar aconseguir in extremis un hereu que garantís la continuïtat de la dinastia del Casal de Barcelona en el tron de la Corona d'Aragó. Però, a pesar de tots els esforços i les diverses estratègies que s'hi esmerçaren, no s'acomplí la principal finalitat per la qual havia estat escollida pel rei Martí l'Humà com a nova esposa a l'ocàs de la seva vida, donat que el matrimoni va resultar infructuós. D'aquesta manera, s'extingí un Casal que partia de Guifré el Pilós «e havia durat cinch-cents huytanta-set anys». Arran d’això, en general, Margarida no ha estat especialment ben tractada per part dels cronistes i la historiografia posterior, ja sigui a través de comentaris acusatoris, ja sigui ignorant-la gairebé per complet. Una imatge que contrasta intensament amb la idealització literària que ens han llegat tot un seguit de poetes de primer ordre.
A partir d'un procés de recerca coral i intensiu, amb el present volum es pretén acabar amb tot un seguit de tòpics i errors que s'han anat perpetuant al llarg del temps i oferir un perfil completament renovat d'una de les figures més interessants de la nostra Història, protagonista d'un regnat breu i d'una vida intensa, carregada d'episodis i circumstàncies de tints novel·lescos.
El presente volumen recoge una serie de reflexiones orientadas a mejorar la competitividad de las bodegas y su rentabilidad: un análisis de la cadena de valor de esta industria; los modelos estratégicos existentes y su correspondiente perfil económico; la importancia de la excelencia operacional; el proceso de construcción de la marca, y las características y tendencias del mercado global en la actualidad.
Artista multidisciplinària, poeta i activista feminista
La història de vida de l’artista Mari Chordà Recasens, nascuda a Amposta, representa una aportació per a l’àmbit històric i social, com a activista feminista; per a l’àmbit literari, com a editora i poeta; i per a l’àmbit artístic, per la gran aportació al món visual i plàstic que ha realitzat i se li ha reconegut a museus i centres d’art nacionals i internacionals. La vida de l’artista va intrínsecament lligada a una nova etapa política representativa de grans canvis de pensament ideològic i sociològic i també a la reflexió sobre la diversitat i la inclusió de dones i homes de totes les generacions. La publicació pretén ser un donanatge, en commemoració del seu 80è aniversari.
Propostes per al foment de la memòria democràtica
Aquest volum potencia espais de trobada entre els estudis sobre formació ciutadana, l’aprenentatge cooperatiu, l’economia social i solidària, els models didàctics crítics i la memòria democràtica. Sota el paraigua de quatre conceptes principals (educació, ciutadania, cooperació i democràcia), hem volgut ajudar al diàleg entre àmbits que comparteixen el convenciment que la recerca científica ha de ser útil per a la societat en la defensa de valors democràtics i de justícia social.
El hilo conductor que articula este estudio es el paso de los manuscritos clásicos latinos y medievales por la biblioteca de Antonio Agustín (1517–1586) y su catalogación en la Bibliotheca Manuscripta Latina. Todos ellos se conservan en la Real Biblioteca del Monasterio de El Escorial, adonde los llevó el propio catalogador y secretario M. López de Bailo en 1591. En este volumen se actualizan las informaciones que ofrece el catálogo de G. Antolín y su versión en red, se precisan los textos que se encuentran en cada manuscrito y se atiende a su origen y valor como testimonios codicológicos y piezas de una historia cultural que no se limita al mundo clásico.
Orígenes, ideas y desarrollo
Este libro nace de la necesidad de compilar, didácticamente, la mayor parte de la literatura existente en torno al debate entre innovación y creatividad, en torno a los individuos y colectivos altamente originales; individuos que inventan, que innovan, y a fin también de generar ecosistemas abiertos a investigaciones que fomenten que las personas implicadas en ellas desarrollen y apliquen sus capacidades creativas. Por ello, desde esta monografía se pretende ofrecer elementos para una perspectiva teórica de investigación colaborativa que incorpore una mirada abierta a la creatividad y a la innovación. De ahí que sus autores han compilado las aportaciones más relevantes de esta literatura, mostrando cómo se produce el pensamiento innovador, cómo se inventa y se reinventa el pensamiento creativo.
Indicadores y análisis de competencias lingüísticas en el ámbito laboral
Las competencias lingüísticas (en un sentido amplio) han ido adquiriendo una creciente relevancia en los procesos productivos del capitalismo informacional. El motivo está en que la creación de riqueza, la productividad y la ocupabilidad en las sociedades avanzadas dependen de la producción y gestión de información y conocimiento, que se transmiten y producen a través del lenguaje. De esta forma, los procesos de globalización, tercerización e informacionalización de la economía conducen a que un creciente número de ocupaciones y trabajadores precisen de un mayor componente de trabajo intelectual y, por tanto, lingüístico. Ello se debe a que, en la economía digital, la información y el conocimiento son codificados, transmitidos y representados lingüísticamente.
La práctica de actividad física cada vez adquiere más importancia en las diferentes políticas públicas de salud. Las diferentes enfermedades que se incluyen en los Síndromes de Sensibilización Central como son la Fibromialgia, la Fatiga Crónica o la Sensibilidad Química Múltiple, entre otras, siguen siendo de causa desconocida, con multitud de síntomas y con un fuerte impacto en la salud y el quehacer diario de las personas afectadas. El tratamiento actual sigue siendo no curativo y va esencialmente dirigido a mejorar la sintomatología y procurar mejorar la calidad de vida. Entre las propuestas más reconocidas, aunque no mejor estudiadas, se encuentra la que ofrece la actividad física como pilar básico del tratamiento.
From the Spanish Civil War to the Second World War
Sometimes tragedies that have little to distinguish them from a wide range of similar events and which can make no claim to record numbers of casualties or destructive impact go down in history as fundamental and emblematic. This is the case of two of the airstrikes discussed in this volume: Barcelona and Dresden. Other tragedies, however, are sometimes obscured by circumstances elsewhere. This is the case of the “other Guernicas”: that is to say, the bombings of Otxandio, Durango and Elorrio in Biscay. They are good examples not only of the brutality inherent in all wars and of how methods of combat become increasingly barbaric as conflicts wear on but also of the way in which some circumstances push events to the forefront of history and make them emblematic.
Analysis of national experiences in Europe, America and Asia
Capitalism in its modern form has become universal and has a presence in practically every country in the world, including those which once called themselves Communist. This book studies its effects on different labor markets, from those linked to highly tertiary economies (EU-27, USA and Japan, to the most productive economies, such as China, and on to economic models that are in full transition from secondary to tertiary economies, as is the case in several Latin American countries.
Aquest llibre recull un estudi sobre l’Església Ortodoxa Romanesa a Catalunya que pretén descobrir l’estructura de la comunitats de creients ortodoxos romanesos, la història de la seva presència al país, les relacions que estableixen amb la societat d’acollida i les percepcions que tenen sobre diversos aspectes relacionats amb l’encaix dels migrants a Catalunya. El treball forma part d’un programa de recerca més ampli que se centra en la hipòtesi del reforç religiós en context migratori dirigit pel Dr. Àngel Belzunegui Eraso i en el qual s’analitzen diferents confessions religioses minoritàries presents a Catalunya. Aquestes confessions desenvolupen la seva activitat en una societat marcadament secularitzada i en un context de mercat religiós plural.
Aquest llibre desenvolupa tres línies d’estudi: polítiques memorials, fronteres i turisme de memòria, i memòria, art i educació. S’hi inclouen ponències d’investigadors experts en la temàtica de la memòria, i es presenten experiències de bones pràctiques en la museïtzació dels espais memorials, en el món artístic i en l’educatiu. També s’hi presenta l’experiència en comú entre els participants, a partir de pràctiques i experiències compartides, estratègies d’èxit a l’hora d’implicar diferents actors de l’àmbit local en la implementació de projectes de memòria. Així, doncs, en aquest llibre es posa tot aquest coneixement a l’abast de la societat, per tal que pugui ser útil en les reflexions i les accions relacionades amb les memòries, amb la voluntat de contribuir a una comprensió global dels temes tractats.
Teoría y práctica
La obra que tiene entre las manos ha sido escrita por docentes del ámbito de la enfermería de la Universitat Rovira i Virgili en colaboración con profesores de otras universidades catalanas. Está dirigido a todas aquellas enfermeras y estudiantes que están interesados por esta función propia de la profesión: la búsqueda.
Actualmente la enfermería debe familiarizarse con los recursos y las metodologías para facilitar la actividad investigadora; este es el gran reto de la investigación enfermera que puede contribuir a lograr mejoras en el bienestar de las personas, y a aumentar la calidad de los cuidados. No pretende ser un texto de técnicas de investigación, sino un manual sobre la investigación en enfermería desde la teoría y la práctica.
Una visión de la fibromialgia desde el ámbito «bio-psico-social»
Este libro no es un protocolo ni una guía clínica que seguir, sino que contribuye al conocimiento de la fibromialgia desde una perspectiva bio-psico-social a través de diferentes investigaciones efectuadas por profesionales del ámbito sanitario y social. Se aportan mecanismos para que los clínicos puedan ayudar a mitigar el dolor, la depresión, los pensamientos de suicidio y observen la enfermedad bajo un paradigma constructivista donde lo social se vislumbra entre el estigma y el significado que la sociedad otorga al sujeto afecto de fibromialgia.
Este libro constituye una aproximación a la Tarragona de la primera mitad del siglo XIX, periodo convulso en el que acontecieron graves conflictos bélicos, unos contra enemigos del exterior y otros frutos de rivalidades políticas o cuestiones sucesorias. Nos encontramos en los albores de la modernidad, con las cuestiones médicas experimentando un gran desarrollo que se plasmó, especialmente en la segunda mitad del siglo, en grandes avances terapéuticos. Para ello se han estudiado las causas de mortalidad en la ciudad de Tarragona, la diversidad socioeconómica mediante el análisis de las profesiones y actividades de sus ciudadanos, y se han referido los movimientos migratorios, tanto intraprovinciales como en el conjunto de España y el extranjero.
Del període d'entreguerres al postfranquisme (1920-1980)
El llibre que teniu a les mans pretén analitzar les formes de relació entre l’escriptor i la societat. Aquest objectiu genèric pot semblar vague, però si ens detenim a calibrar aquesta relació en el context definit per la seixantena d’anys que van des de 1920 a 1980 podem concretar que s’aprofundeix en la funció intel·lectual de l’escriptor sota els diversos registres històrics, polítics, sociològics, culturals i artístics inclosos en aquests anys, esdevinguts centre de la modernitat. Aquest compromís intel·lectual amb la literatura serà, doncs, el fil conductor del present volum.
Este libro desarrolla y profundiza cómo la supervisión es un proceso que suele desenvolverse y aplicarse tanto en el ejercicio profesional como en la formación académica o continua, y que tiene como objetivo reflexionar y revisar el quehacer profesional y los sentimientos que acompañan la actividad, así como contrastar los marcos teóricos y conceptuales con la práctica cotidiana. Se concibe, pues, como un espacio de formación y renovación a lo largo del ejercicio profesional, en el que cabe preguntarse, dudar y canalizar, en ocasiones, la imposibilidad del hallazgo de soluciones. Es un espacio que se caracteriza por la reflexión sistemática sobre la acción profesional sin funciones de control. Cabe destacar que el enfoque del que parte este libro es la denominada supervisión externa, es decir, una supervisión conducida por un profesional que no está vinculado a la institución contratante. Si bien el ámbito de partida es el trabajo social, este estudio se dirige a todas las disciplinas psicosociales.
"El relat d’Antoni Gavaldà té un gran interès per a tots aquells que estiguin interessats a conèixer el que va succeir a Catalunya durant la Guerra Civil, ja que els problemes generals que afectaven l’economia catalana es barrejaren amb la diversitat de preses de posició ideològiques, que, a la seva vegada, recobrien interessos dispars i, per tant, preferències alternatives sobre la manera d’endegar el camp. Estudis d’aquesta mena ens estan donant una bona aproximació a la complexa història d’aquells anys."
(Fragment del pròleg de Josep M. Bricall)
Anàlisi de dificultats i propostes de millora
Els alts nivells de fracàs escolar existents a l’Estat espanyol i les implicacions personals i socials que comporta aquest fracàs suposen un seriós problema que transcendeix l’àmbit educatiu. El nostre estudi sobre fracàs escolar i baix rendiment acadèmic, finançat per la Fundació Propedagògic, pretén fer aportacions que ajudin els professionals de l’educació i els responsables de les polítiques educatives a prendre les decisions més adients per millorar la qualitat de l’educació que s’imparteix. Cal destacar com a valor d’aquest treball que es parteix d’una realitat escolar i que es dóna veu als protagonistes: l’alumnat de l’ESO, assistent a les aules obertes, que ha tingut dificultats acadèmiques per seguir a l’aula ordinària.
En La depresión en las mujeres. Una aproximación multidisciplinar desde la perspectiva de género, se lleva a cabo una revisión y un análisis de la salud mental y de sus problemas desde el siglo xix hasta la actualidad desde una perspectiva internacional y se abordan las cuestiones básicas en las vertientes médica, psiquiátrica, psicológica y sociológica.
Con este libro se contribuye al conocimiento de la depresión en las mujeres con una investigación cualitativa desde una perspectiva sociológica y también con una visión enfermera. A través de una muestra de mujeres y hombres se indaga en las causas y en las consecuencias que tiene esta dolencia, resaltando las cuestiones culturales y sociales que más han quedado en segundo plano en la generalidad de las investigaciones.
Este libro recorre, a través de una mirada antropológica, el «camino» mitológico, por medio del cual muchos migrantes católicos, que salieron de Ecuador para dirigirse a Europa o a Estados Unidos, construyen culturalmente su trayectoria transnacional. Gracias a la manipulación periódica del mito —en cuanto nexo simbólico capaz de enlazar y sintetizar la vida contingente y un marco de sentido que la transciende— estos migrantes van redefiniendo continuamente su mundo cambiante y su lugar en él.
Dues visions (1964) ofereix, per primera vegada, dos textos del dietari de Joan Fuster que l’editor Joan Ballester Canals havia previst de publicar i dels quals la censura espanyola del moment denegà l’autorització. Hem cregut adient d’oferir la totalitat del text programat en primera instància com a volum individualitzat, format per dos apunts fusterians: «Maragall, burgès» i «Per una anàlisi del nacionalisme», que ha restat inèdit fins ara.
Més enllà d’aquestes reflexions assagístiques, que alhora esdevenen un cert model d’anàlisi historiogràfica, el lector trobarà el to de revulsiu —incitador, motivador— amb què Fuster sempre orientava els seus posicionaments davant els fets socials que maldava per comprendre amb una actitud crítica, allunyada del tòpic convencional.
Filmar a pie de aula. Quince años de una experiencia docente en la universidad analiza de cerca casi quince años de existencia del máster en Documental de Creación de la Universitat Pompeu Fabra, desde su nacimiento en 1998 hasta la actualidad, tanto desde dentro (la docencia, la visión de coordinadoras, profesores y alumnos) como a partir de la visión externa de la crítica. Además, compara estos estudios de posgrado con otros existentes en la ciudad de Barcelona y en otros lugares del mundo, algunos de los cuales los toman como modelo reconocido.
Por otra parte, desgrana los frutos que el máster ha ido dando a lo largo de las sucesivas promociones (las películas), relacionándolos con el panorama del cine documental contemporáneo y, sobre todo, con el movimiento de cine de autor catalán, que en los últimos años ha comenzado a tener relevancia internacional.
Los casos de Aragón, Asturias, Cataluña, Madrid, Navarra y País Vasco
La formación profesional es un pilar, no suficientemente reconocido, del desarrollo económico y social, además de ser un agente central en el estímulo de la capacidad de innovación empresarial y en la mejora de la productividad. Por esto es importante tener en cuenta el papel de los trabajadores intermedios en los procesos de innovación de las pymes industriales.
Las principales preguntas a las que se responde en este libro son las siguientes:
• ¿Cómo se relacionan los centros de formación profesional y las empresas, y cuál es el alcance de los distintos tipos de relación?
• ¿Hasta qué punto realizan los centros de FP actividades como la formación continua y el apoyo a la innovación? ¿Qué potencialidades y dificultades existen al respecto?
• Y, en general, ¿cómo incide el entorno regional en la configuración del sistema de formación profesional y en la relación entre este y las empresas?
La trajectòria ideològica de Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 – Barcelona, 1915) mostra unes constants que són presents en tots els àmbits de la seva extensa producció, formada per articles polítics, treballs excursionistes i folklòrics, creacions literàries i manuals pedagògics. De l'anarquisme al folklore estudia la biografia d’aquest folklorista i en reivindica la seva importància tenint en compte tots aquests vessants, així com la seva trajectòria vital, que cal situar dins una època agitada del nostre país, políticament parlant, però també cultural, en els anys de naixement de l’interès pel folklore.
La guerra del Francès (1808–1814) no és un fenomen aïllat del procés històric: té unes arrels i unes conseqüències, i per aquest motiu cal inserir-la en el marc de la crisi de l'antic règim i de la revolució liberal, que abasta el darrer terç del segle XVIII i la primera meitat del segle XIX. Tot i que la guerra del Francès no és l'inici ni el final de res, és un moment clau de trencament entre el vell i el nou règim. Aquest llibre pretén ser una anàlisi polièdrica d'aquest complex fenomen que anomenem guerra del Francès. Una anàlisi que, a través dels diversos treballs que s'hi recullen, comprèn els diversos plans espacials en què es desenvolupa (local, comarcal, nacional, estatal i internacional) i temàtics (polític, cultural, econòmic i social). Per tot plegat esdevé una eina útil, 200 anys després dels fets, per conèixer millor aquest període decisiu de la nostra història contemporània.
Virgilio Piñera, 1912-2012
Uno de los cansados ritos que impone la tradición es la conmemoración de un centenario: ya sea éste el natalicio de un escritor o la celebración de una fecha. Pero más allá de la marca temporal que apenas lo ilumina para desaparecer, la obra del escritor perdura en la memoria de los lectores construyendo su identidad civil frente a la imaginaria épica colectiva de la Historia. La única geografía que el escritor conoce, aquél que escribe y se escribe, es la libertad.
Els textos dels humanistes Joaquim Maria Bartrina i Francesc Sunyer Capdevila mostren una correspondència ideològica pel que fa a la defensa de la llibertat de pensament envers la dogmàtica teologal. Ambdues reflexions, que foren escrites en un context de resposta a posicionaments creacionistes, coincidideixen en la predominança del posicionament materialista i evolucionista a l’hora de reflexionar sobre la historicitat de les societats i de llurs formes polítiques. Els opuscles, acarats per primera vegada, són una conseqüència de l’emergència de posicionaments intel·lectuals-polítics (republicans) identificats amb la necessitat de democratitzar la cultura, amb la laïcitat, el racionalisme i l’aposta per la transformació social, en l’etapa de revolució democràtica que transcorre entre 1868 i 1873.
Sociabilitats i memòries col·lectives a la Catalunya del segle XX
"En aquest excel·lent llibre, Montserrat Duch tracta amb gran rigor unes temàtiques que avui constitueixen uns dels principals punts de discussió d'historiadors, polítics i molta gent interessada no sols pel nostre passat més immediat, sinó també pel present democràtic que ens ha tocat viure. L'obra planteja, en primer lloc, els complexos camins del republicanisme català per tal de construir uns instruments de sociabilitat propis. Igualment, aborda la temàtica ben actual de les polítiques commemoratives i de la selecció dels llocs de memòria. I finalment ens presenta un conjunt de reflexions i estudis sobre la polèmica qüestió de les polítiques públiques de memòria." (Fragment del pròleg de Borja de Riquer)
Mística y resistencia en el MST de Brasil
Este es un libro sobre uno de los más importantes movimientos sociales contemporáneos, el MST de Brasil, formalmente conocido como Movimiento de los Trabajadores Rurales Sin Tierra. Tiene el objetivo principal de estudiar su sistema simbólico-cultural y ritual representado por el concepto de mística, cuyo imaginario arraiga y cobra vida en la historia y la memoria tanto política como religiosa de este movimiento. En términos ideológicos y socializadores, la mística es interpretada como el marco y el motor cognitivo y motivador de la construcción simbólica e identitaria del MST.
Pensament organitzatiu a Catalunya
El pensament organitzatiu català és un fenomen sociològic que ambiciona reconstruir la societat catalana en el «nou» segle xx. Ensems vol propiciar el canvi social per mitjà de la tècnica i l'educació. Les aportacions dels diferents autors respecte a la racionalització del treball depassen una anàlisi exclusivament organitzativa empresarial, ja que es fa una mirada transversal del fenomen organitzatiu. Les perspectives pretenen donar una fórmula per bastir una societat exempta de conflicte social. És un període en què es posa de manifest una transformació que suposa una nova estructura social.
En ciertos ámbitos del conocimiento científico, filosófico y literario se denomina extrañamiento a un modo de transformación radical de la experiencia. Partiendo de la clínica psiquiátrica, este libro propone una definición del déficit de familiaridad, que abarque desde la síntesis pasiva del sentido, a la actividad cognoscente y práctica del hombre en el mundo, y que abra nuevas vías de comprensión de algunos síndromes psiquiátricos clásicos, desde una perspectiva fenomenológica de la percepción, la conciencia y la subjetividad.
Espiritualitats orientals, teràpies naturals i sabers esotèrics
Un dels grans etnòlegs evolucionistes, James Frazer, va predir que totes les societats humanes havien de passar, en un procés evolutiu lineal, per tres grans etapes: la màgica, la religiosa i la científica. Semblantment, Frazer estava convençut que les societats occidentals estaven plenament instal·lades a la fase científica. Però l'art de la predicció, com el de la profecia, és una tècnica arriscada i, si mirem al nostre voltant, tot sembla indicar que Frazer anava força desencaminat, ja que, si bé és cert que les religions hegemòniques han perdut el paper polític, cultural i simbòlic que havien tingut fins als anys setanta del segle xx (procés conegut a les ciències socials com a secularització o desencantament del món), també ho és que, contra tots els pronòstics, després de la segona guerra mundial, s'ha produït un nou «reencantament del món», que engloba un camp ampli de significats i fronteres incertes. Aquesta proliferació de pràctiques, creences i imaginaris ha rebut diferents denominacions, com per exemple Nova Era o New Age, àmbit difús del mistèric o espiritualitats emergents, o nebulosa misticoesotèrica. Nosaltres hem optat per denominar-ho Nous Imaginaris Culturals.
Enllaç al llibre Els nous imaginaris culturals: Àmbits disciplinaris i fitxes temàtiques
Este libro pone de relieve las conexiones entre arte y ciencia y muestra cómo la precisión matemática se halla en el corazón de las obras literarias estudiadas. En todas ellas se constata la presencia de proporciones numéricas y de patrones geométricos arquetípicos que se relacionan con la dimensión espacio-temporal. La sinergia creada por las abstracciones matemáticas y por el simbolismo de los números, de las figuras geométricas y de los cuatro elementos logra un efecto multiplicador del valor estético y del significado de estas obras.
Les organitzacions de serveis treballen cada vegada més per aconseguir la gestió saludable dels seus recursos humans, per tractar així d'evitar que es produeixin repercussions negatives sobre la qualitat dels serveis que ofereixen.
Si una organització actua sobre el comportament absentista, mitjançant estratègies de registre o mecanismes de control, influirà directament sobre la qualitat del producte que ofereix o el servei que presta.
L'illa dels homes-flors
Fotografies de Robert Adserà
Siberut és una petita illa a l'oest d'Indonèsia on habiten els mentawai, coneguts popularment com homes-flor pels ornaments amb què es guarneixen els cos. Fa alguns anys l'autora i el seu home, el fotògraf que il·lustra el llibre, van conviure a la jungla amb els mentawai. El resultat d'aquella experiència és el llibre que teniu a les mans. No es tracta d'un estudi etnogràfic exhaustiu sobre la cultura mentawai, ni d'un recull científic dels seus costums i pràctiques. Més aviat vol ser el relat d'un viatge inolvidable i una reflexió sobre la convivència entre persones que provenen de mons diferents però que proven de comunicar-se.
El rei Jaume I en l'imaginari popular i en la literatura presenta onze aportacions fetes per especialistes que estudien la importància de la figura del monarca català en aquests dos àmbits. El rei Jaume I és un personatge molt popular en la nostra cultura i un referent indiscutible en l'imaginari dels diversos territoris que la conformen. Protagonista de rondalles i llegendes, la seva figura ha estat evocada també per escriptors i artistes. Realitat i ficció s'abracen en un àmbit i altre i han creat la imatge que tenim avui dia del rei conqueridor de terres i cors. Aquest volum ofereix un recorregut per aquests viaranys, guiats per la figura del rei.
El turisme constitueix una indústria estratègica en l’economia nacional i regional. Aquest és el motiu pel qual resulta indispensable un desenvolupament competitiu de les destinacions turístiques espanyoles davant el creixement de la indústria de turisme i d’oci en l’àmbit internacional. La creixent presència de competidors en oferta genera-lista implica implementar estratègies de reorganització i diversiἀcació de l’oferta. Per obtenir més rendibilitat o millors resultats, la indústria turística ha d’oferir un valor més gran als seus clients. Per tant, les perspectives de l’activitat turística a Espanya i la seva potencialitat de desenvolupament depenen de la capacitat que mostri el sector per desplegar estratègies de reorganització i diversificació. És sobre aquesta idea on cal situar la motivació originària del nostre treball d’investigació: la transformació de la indústria d’allotjament turístic a Catalunya.
La internacionalització de la Guerra Civil espanyola
En aquest volum el lector s’aproparà a la Guerra Civil espanyola des de la perspectiva dels aspectes internacionals que van influir en el desevolupament de les diferents etapes del conflicte, des dels antecedents de la gènesi de la II República fins a les actuals mesures de recuperació de la memòria democràtica.
El llibre recull els treballs de disset col·laboradors: Juan Trias Vejarano i Ángel Viñas (UCM), Carlos Forcadell i Ángel Alcalde (UZ), Manuel Requena (UCLM), Chris Ealham (Saint Louis de Madrid), Alejandro Andreassi, Francesc Bonamusa, Pere Gabriel i Francesc Vilanova (tots de la UAB), Gabriel Cardona (UB), Josep Sánchez Cervelló (URV), Marco Pupini (U. Trieste-Itàlia), Jean Ortiz (U.Pau-França), Dimas Vaquero (CEIP Montecanal), Werner G. Fischer (KFSR-Alemanya), Pietro Margheri (AICVAS-Itàlia), José Antonio Moreno (Foro para la Memoria) i Emilio Silvia (Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica).
El Llibre Verd de la Comissió Europea estableix que és estratègicament prioritari promoure i donar suport a l’esperit emprenedor entre les dones. En el marc d’aquesta àrea se situa la investigació que es recull en aquest llibre, portada a terme amb el propòsit d’abordar els efectes de la divisió sexual del treball sobre la creació d’ocupació per compte propi.
Cada vegada més universitats estan preocupades per incloure en el seu ensenyament la formació en ètica professional, actituds i valors, dins una concepció de formació integral de l'alumnat, per tal que pugui actuar com a agent de canvi en la seva comunitat. Amb aquest llibre es pretén poder facilitar que l'alumnat incorpori i integri en el seu fer professional i en la seva vida valors com la tolerància, la justícia, la solidaritat o l'empatia; sigui capaç de treballar en equip, conviure i cooperar des del respecte amb altres persones; sigui responsable, i manifesti un comportament ètic.
Estamos asistiendo a un amplio debate acerca de la utilitdad de las tecnologías de la información y la comunicación (TIC) como herramientas pedagógicas. Se suceden experiencias e investigaciones que intentan aplicar estas herramientas a la enseñanza, aunque muchas veces se cae en el error de olvidar que el acto didáctico responde a un binomio en el que también debe tenerse en cuenta el aprendizaje. Sólo considerando este binomio se contribuirá a la mejora de la calidad educativa.
The study points to a heavy workload having strong repercussions on the well-being of the family. Modern men are faced with an “invisible dilemma” which emerges when they try to reconcile their work with their family obligations. These men are dissatisfied with how they manage their time. They want more time for themselves, for their partners and for their families, but they are unable to find it in their current circumstances. Work is seen as a continuous pressure which requires their presence and commitment and which makes these men more and more dependent on their jobs. The reality is that these men, and particularly those who occupy management positions, spend a lot of time working and their jobs end up making inroads into their private lives and colonizing the family ambit. It also seems that for many of these men work continues to be their number one priority and is more important than the family.
Com són i perquè en tenim. Una aproximació sociolingüística
El llibre Els estrangerismes del català és un manual que dóna compte de la presència dels manlleus en català (i, indirectament, també en altres llengües). S’hi analitzen diversos aspectes lingüístics, com l’adaptació gràfica, la possible traducció, el plural o els derivats; però també els aspectes socials, com ara per què una llengua té estrangerismes, per quines vies penetren, etc. L’objectiu és donar una visió àmplia del fenomen dels estrangerismes, especialment en el cas català. Encara que el llibre és fonamentalment útil per a estudis universitaris, també és una obra de divulgació referida a un dels camps més controvertits del vocabulari; per tant, també és d’interès per a qualsevol persona que vulgui aprofundir en els seus coneixements sobre la llengua catalana.
Implementación de una plataforma hardware/software para la experimentación en control digital directo: controladores PID y Fuzzy
Este libro describe detalladamente un proyecto destinado al control de la velocidad y de la posición del eje de un motor de corriente continua. Se implementan los controladores PID y Fuzzy, así como una excitación por PWM, únicamente mediante software. Se utiliza un codificador (encoder) relativo como sensor de la posición del eje. El proyecto incluye una interfaz de usuario amigable que permite experimentar cómodamente con el sistema de control, con lo que se pueden apreciar los efectos reales que los parámetros elegidos producen sobre la planta.Tanto el software, compilado en lenguaje C sobre PC, como los modelos de planta (Simulink-Matlab) están disponibles en internet.
El contenido de este libro se inscribe en un proyecto de investigación más amplio sobre los llamados «movimientos religiosos carismáticos y extáticos». En primer lugar se presenta el arraigo y desarrollo de la tradición protestante en América Latina y particularmente en México, examinando su diversidad y sus variantes internas en el contexto de los procesos de cambio religioso vividos por este país en las últimas décadas. Posteriormente, se presentan los principios teológicos y de experiencia espiritual del pentecostalismo. En su parte final, el libro propone una síntesis comparativa integrando estos tres ejes principales, con el objetivo de avanzar en la comprensión e interpretación de los rasgos estructurales y funcionales que parecen compartir los movimientos de perfil carismático y extático. La reflexión teórica reincide tanto en la dimensión personal y subjetiva de los fieles como en la comunitaria e institucional, ambas estrechamente vinculadas al profundizar en las dinámicas internas de estos movimientos religiosos.
Compra el llibre en format electrònic
El 1981 la Facultat de Lletres de Tarragona organitzà un col·loqui internacional sobre la II República espanyola. Vint-i-cinc anys després, unes jornades interdisciplinàries al mateix centre van aplegar especialistes en diverses branques de les humanitats i les ciències socials per reflexionar i debatre a l'entorn de la primavera republicana. Aquesta va ser una etapa reeixida en la història d'Espanya, que va maldar per impulsar polítiques reformistes en l'educació, l'exèrcit, l'organització de l'Estat o l'estructura social agrària. És compartit que massa sovint aquesta agenda social ambiciosa ha estat eclipsada en el seu significat i abast pel cop d'estat feixista, que derivà en guerra civil en un context internacional convuls. Aquest llibre fa una mirada polièdrica, plural i interdisciplinària al complex període de la II República (1931-1939) i analitza els usos públics de la història, que esdevenen claus explicatives de la desmemòria republicana en la societat actual.
Aquest llibre analitza les responsabilitats institucionals en els processos de comunicació de risc dels polígons petroquímics a l’àrea de Tarragona. Com a temàtica complexa i estratègica, implica tant una oportunitat per a les indústries com un repte per a les polítiques públiques i llurs bones pràctiques. Aquesta recerca comunicativa innovadora permet repensar-nos com a societat democràtica tot obrint noves vies de reflexió i eines d’intervenció.
El estudio apunta a que una pesada carga de trabajo repercute fuertemente sobre el ámbito familiar del cónyuge y de los hijos, con respecto al propio bienestar. Los hombres de hoy en día se enfrentan a un «dilema invisible» que surge cuando tratan de conciliar el papel de trabajador y la vida y las obligaciones familiares. Estos hombres se muestran insatisfechos con la gestión de su tiempo. Desean disponer de más tiempo para sí mismos, para la pareja, para la familia; pero no consiguen sacar ese tiempo de su situación real. El contexto de trabajo se presenta como una presión continua y una demanda de presencia y de compromiso que hace que estos hombres sean cada vez más dependientes del trabajo. La realidad es que estos hombres, sobre todo los que ocupan cargos directivos, trabajan mucho y el trabajo termina adentrándose en la esfera privada y colonizando el espacio familiar. Asimismo parece que para muchos de estos hombres, el trabajo sigue siendo lo primero y es más importante que la familia.
Creación de la base de datos de precipitación mensual ajustada del sector nororiental de la Península Ibérica (1850-2000)
En este libro se describe la creación de la base de datos de precipitación mensual ajustada de Cataluña. Es un estudio preciso y minucioso en el que se realiza un seguimiento de las observaciones pluviométricas registradas en el sector nororiental de la Península Ibérica en los últimos 150 años. A partir de los datos que se muestran y analizan en el presente libro se pueden llevar a cabo estudios sobre las variaciones y la tendencia de la precipitación.
La guerra de 1936–1939 va conduir a l’exili polític de molts espanyols que havien lluitat al front republicà o havien defensat la República des de diferents conviccions ideològiques, de vegades enfrontades entre si, però amb l’ideal comú de la lluita contra el feixisme. Molts intel·lectuals es van veure obligats a abandonar el país i en aquests últims anys s’ha volgut recuperar la memòria històrica d’aquella diàspora. Els treballs que s’inclouen en aquest llibre constitueixen una aportació a l’estudi i divulgació de l’obra de les persones que van haver de deixar la seva terra, amb l’esperança d’un retorn que mai va arribar a complir-se.
Aquest llibre observa i analitza les formes de vida i les estratègies socials i econòmiques de pagesos del Camp de Tarragona, a la Selva del Camp, en el període comprès entre els segles XVIII, XIX i XX. Al llarg d’aquests segles, els pagesos i les economies agràries en general s’han vist sotmesos a un procés de progressiva dependència respecte a l’economia de mercat, que els ha empès a crear els mecanismes necessaris per adaptar-se a les noves situacions. Les pràctiques dels pagesos per assegurar la seva reproducció social s’han dut a terme gestionant els recursos propis de les famílies i, d’aquesta manera, les formes d’herència i de matrimoni han estat utilitzades estratègicament per regular la continuïtat del grup i del patrimoni familiar a cada generació. En la mesura en que la terra, la força de treball i els instruments de treball se sofistiquen i entren en la lògica del mercat, els pagesos es troben abocats a buscar nous mitjans, aquest cop externs a la casa, que els permetin seguir exercint l’activitat econòmica i mantenir la posició de grup social que, encara a hores d’ara, identifica la societat agrària catalana. La pluriactivitat econòmica i l’endeutament s’han revelat com a estratègies recurrents entre els pagesos per superar els moments de crisi, ho eren al segle XVIII i ho són avui. Un altre factor extern, consubstancial a la realitat agrària actual, és l’associacionisme agrari que sorgeix al darrer quart del segle XIX per afrontar una situació de crisi social i econòmica, que, lluny de resoldre’s, ens ha portat fins a la situació actual de reducció dràstica d’unes explotacions pageses que cada cop tenen més dificultats per assegurar la continuïtat.