Els títols d’aquesta col·lecció volen transferir els coneixements de la Universitat a la resta de la societat i són, per tant, obres amb un eminent esperit divulgatiu perquè arribin al gran públic, més enllà de l’estricta aplicació a la docència i a la recerca.
Reflexiones, a través de la práctica científica, en torno a una visión epistemológica para el tercer milenio
Entender la ciencia desde dentro (o por lo menos intentarlo) revisa los criterios de la ciencia y su filosofía, al tiempo que expone los problemas más importantes a los que se enfrenta la Humanidad en la relación entre ciencia y sociedad. Para elaborar esta obra, los autores se han basado, por una parte, en argumentaciones de diversos especialistas en epistemología y, por otra, en las ideas que ha generado la práctica cotidiana de la labor científica. Lecturas pausadas y experiencias son, pues, el fundamento de este corto ensayo, a la vez subjetivo y empírico.
L’objectiu d’aquest llibre és tractar d’entendre de forma senzilla les raons que han fet possible l’èxit dels vins del Priorat. Les condicions físiques d’aquesta comarca són úniques: la deforestació i l’erosió dels vessants han fet més difícil la vida dels ceps, i com a resultat produeixen un escàs però concentrat most. Malgrat aquestes condicions adverses, el treball de la gent del Priorat i la mateixa història de la comarca han aconseguit que aquests mostos concentrats i ben madurats, conreats en costers amb poc sòl fèrtil, minso i en condicions difícils, es converteixin en uns vins de forta personalitat i qualitat.
Per què la xocolata ens agrada tant? Què hi tenen a veure, els vampirs amb el càncer? Com és que hi ha persones que veuen colors en sentir algunes músiques? Què hi ha a l’espai que atrau la nostra galàxia? Per què desapareixen les granotes arreu del món? Si la grip espanyola no va venir d’Espanya, per què l’anomenen així? El romaní fa molt bona olor, però per quin motiu? En aquest llibre trobem interpretacions científiques curioses, sorprenents o divertides a molts fets que ens envolten i als quals sovint no parem atenció.
Imaginant una Catalunya televisiva
Aquest assaig ens apropa a com les sèries de ficció esdevenen també un mecanisme de construcció de la identitat nacional. El treball es basa en la investigació portada a terme per l’autor sobre la ficció de Televisió de Catalunya produïda i emesa entre 1994 i 2003. Es tracta d’una anàlisi de les representacions sobre el territori, els usos lingüístics, la proximitat cultural i els afers socials que apareixen a les sèries de ficció, un estudi que ens ajuda a entendre com durant aquests deu anys la televisió pública catalana ha conreat un determinat imaginari nacional per mitjà de la ficció. El treball intenta fer una aproximació divulgativa a l’estudi de les sèries de ficció com a plataformes de construcció d’identitat col·lectiva des de l’anàlisi de la producció.
Reflexions, a través de la pràctica científica, entorn d'una visió epistemològica per al tercer mil·leni
Entendre la ciència des de dins (o si més no intentar-ho) revisa els criteris de la ciència i la seva filosofia, alhora que exposa els problemes més importants amb els quals la humanitat s’enfronta en la relació ciència-societat. Per elaborar aquesta obra, els autors s’han basat, d’una banda, en argumentacions de diversos especialistes en epistemologia i, d’una altra, en les idees que ha generat la pràctica quotidiana de la tasca científica. Lectures pausades i experiència són, doncs, el fonament d’aquest curt assaig, alhora subjectiu i empíric.