Cultures del vi

Cultures del vi (5)

Dinàmica associativa i conflictivitat social. Els Hostalets de Pierola (1890-1939)

Aquest llibre parla dels rabassaires, petits viticultors que eren majoria als Hostalets de Pierola, i que a principi del segle XX maldaven per sobreviure com a pagesos independents en una conjuntura molt adversa a causa de la davallada dels preus del vi, de les dificultats per mantenir l’explotació i de les pressions dels propietaris. L’objectiu dels autors és analitzar la dinàmica associativa i política en què els rabassaires es van veure immersos des de la crisi de la fil·loxera fins al plantejament del conflicte obert durant la Segona República i la Guerra Civil. Demostren que l’associacionisme, ben divers, assolí una gran intensitat en la vida local amb societats recreatives, mútues o cooperatives. I que per això mateix, una bona part de les inquietuds polítiques i de les tensions socials que van aflorar en aquell període es van canalitzar a través de les associacions, una de les més significatives de les quals fou la Cooperativa Agrícola de Pierola.

Compra el llibre en paper

Compra el llibre digital

La producció i el comerç de vins, aiguardents i caves ha estat un element clau en la conformació de la Catalunya contemporània. Aquest llibre recull un conjunt de treballs totalment inèdits que s’han portat a terme en els darrers anys sobre la comercialització vinícola catalana i que, en la seva diversitat, permeten resseguir l’evolució del sector vitivinícola català des del segle xviii fins a l’actualitat, una evolució a la qual l’historiador Francesc Valls Junyent (1966-2017) va dedicar una atenció preferent i al qual aquesta publicació vol servir d’homenatge.

Compra el llibre en paper

Compra el llibre digital

Cerca a la web

Notícies