Cultures del vi

Cultures del vi (6)

Aquest llibre revela la història de la viticultura a Catalunya i les Illes Balears a través de les marques i patents registrades entre 1820 i 1939.

Amb una recerca minuciosa en fonts inèdites, l'autor analitza l'evolució tecnològica, comercial i gràfica del sector vinícola. De les primeres premses de ferro als grans licors com l'Anís del Mono, aquest estudi ofereix una mirada fascinant sobre l'enginy, la innovació i la identitat d'una indústria clau.

Dinàmica associativa i conflictivitat social. Els Hostalets de Pierola (1890-1939)

Aquest llibre parla dels rabassaires, petits viticultors que eren majoria als Hostalets de Pierola, i que a principi del segle XX maldaven per sobreviure com a pagesos independents en una conjuntura molt adversa a causa de la davallada dels preus del vi, de les dificultats per mantenir l’explotació i de les pressions dels propietaris. L’objectiu dels autors és analitzar la dinàmica associativa i política en què els rabassaires es van veure immersos des de la crisi de la fil·loxera fins al plantejament del conflicte obert durant la Segona República i la Guerra Civil. Demostren que l’associacionisme, ben divers, assolí una gran intensitat en la vida local amb societats recreatives, mútues o cooperatives. I que per això mateix, una bona part de les inquietuds polítiques i de les tensions socials que van aflorar en aquell període es van canalitzar a través de les associacions, una de les més significatives de les quals fou la Cooperativa Agrícola de Pierola.

Compra el llibre en paper

Compra el llibre digital

Cerca a la web

Notícies