La producció i el comerç de vins, aiguardents i caves ha estat un element clau en la conformació de la Catalunya contemporània. Aquest llibre recull un conjunt de treballs totalment inèdits que s’han portat a terme en els darrers anys sobre la comercialització vinícola catalana i que, en la seva diversitat, permeten resseguir l’evolució del sector vitivinícola català des del segle xviii fins a l’actualitat, una evolució a la qual l’historiador Francesc Valls Junyent (1966-2017) va dedicar una atenció preferent i al qual aquesta publicació vol servir d’homenatge.
El present estudi s’ha desenvolupat sobre vint-i-quatre varietats, que han estat escollides segons la importància per la superfície cultivada. El lector hi trobarà la descripció de cadascuna d’aquestes varietats, precedida d’un text introductori en el qual se situen els orígens de la vinya silvestre i la vinya cultivada, s’aprofundeix en el concepte de varietat i es presenta l’ampelografia com la ciència (o art) que estudia la caracterització de cada varietat. Tot seguit, s’ofereix un resum de la història de la vinya i el vi a Catalunya, que esperem que ajudi a contextualitzar les històries particulars que el segueixen i que corresponen al gruix d’aquesta publicació.
Estudi diacrònic del conreu de la vinya, la producció de vi i el seu consum durant l’antiguitat al nord-est de la península Ibèrica (segles VII a. n. e. – VIII d. n. e.)
El llibre que el lector té ara a les mans és una síntesi sobre mil anys de cultura vinària a la Mediterrània occidental. Representa una aportació necessària per entendre com es van formar les cultures dels nostres avantpassats ibèrics i llatins, amb l'anàlisi detallada d'un bon nombre d'evidències arqueològiques que coneixem de jaciments i la seva cultura material. Es tracta d'un llibre de lectura amena, però alhora erudit i extens, elaborat a partir d'una acurada selecció de les fonts escrites i exemples arqueològics de la producció vinària dels ibers, romans i tardoromans a les comarques de l'actual Catalunya.
La lluita per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1936
Aquest llibre aborda les causes de l’anomenat plet dels rabassaires en el període clau de la seva història, el primer terç del segle xx, a partir de l’anàlisi del desenvolupament de la vitivinicultura, de l’estructura de la propietat i de les característiques de les famílies pageses a la regió vinícola del Penedès, principal focus del moviment en aquest període. L’obra explica com des de l’acció col·lectiva es va afrontar la situació crítica de la vitivinicultura mitjançant l’acció sindical, el cooperativisme i la política.