La revista Arxiu d'Etnografia de Catalunya és una publicació acadèmica electrònica vinculada al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i a l'ITA: Associació d'Antropologia. Els objectius d’aquesta publicació acadèmica son promoure la investigació antropològica en base a un sentit teòric i metodològic, ampli i plural per la qual cosa publica articles, ressenyes, entrevistes i altres materials preferentment d'estudiants (que hagin presentat el Treball de Final de Màster i/o estiguin en procés d’elaboració de la seva tesi doctoral) i del grup de recerca del DAFITS, tot i que també estarà oberta a altres propostes d’altres persones que col·laborin amb el departament. EISSN 2014-3885 · ISSN 0212-0372
Homenatge a Claudi Esteva Fabregat
Aquest text, de caràcter testimonial i biogràfic, vol ser un homenatge compartit a la memòria de qui fou mestre d’antropòlegs i, al mateix temps, el creador de la majoria de les estructures institucionals que van permetre la consolidació de la nostra disciplina a Catalunya. L’abast de la seva obra pionera és indispensable, també, per a entendre la manera com l’antropologia social va trobar el seu lloc a les estructures universitàries i de recerca de l’Estat espanyol. La trajectòria vital de Claudi Esteva Fabregat va venir marcada, abans que res, per la Guerra Civil espanyola, que va suposar el seu exili a Mèxic (1939-1956). El seu periple vital va suposar més canvis residencials: Madrid (1956-1968), Barcelona (1968-2002), de nou Mèxic (2002-2016). El mes de setembre de 2017 va morir a la seva Barcelona natal, just quan estava a punt de complir 99 anys.
En el número 18 de la revista Arxiu d’Etnografia de Catalunya, a l’apartat «Articles» presentem quatre excel·lents treballs producte d’investigacions fetes pels nostres estudiants de màster i doctorat. A l’apartat «Col·laboracions» aquest cop tenim la possibilitat de gaudir dels articles escrits per Ángel Martínez Hernáez (URV), Jaume Franquesa (U. de Buffalo), José Ignacio Muro (URV), Mireia Campanera (URV) i Miquel Fernández (UAB). Finalment, a l’apartat «Ressenyes», el professor Giordano Bruno ressenya l’obra de Hanna Horáková, Andrea Boscoboinik i Robin Smith (eds.) Utopia and Neoliberalism: Ethnographies of Rural Spaces, i Josep Lluís Mateo Dieste ressenya l’obra que coordina el professor Jordi Moreras Palenzuela conjuntament amb Marta Alonso Cabré, Khalid Ghali, Alberto López Bargados i Ariadna Solé Arraràs titulada Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de Catalunya. A «Notes de recerca» Elisa Alegra Agís i Natàlia Carceller Maicas expliquen el projecte Consumo de drogas y vulnerabilidades sociales en adolescentes, i Jordi Roca Girona (explica el projecte Multiculturalitat en el comerç de proximitat.
En aquesta ocasió a l’apartat Articles presentem cinc excel·lents treballs producte d’investigacions fetes pels nostres estudiants de màster. A l’apartat Col·laboracions tenim la possibilitat de gaudir dels articles escrits per Pilar Monreal (UAM), Miguel González i Luis Calvo (IMF-CSIC). Finalment a l’apartat Ressenyes, la investigadora Isabel Ferrándiz ressenya l’obra de Josep Martí i Laura Porzio Cuerpos y agencia en la arena social; Montserrat Soronellas ho fa de l’obra del professor Joan Prat La nostalgia de los orígenes. Chamanes, gnósticos, monjes y místicos; i Yolanda Bodoque la del llibre del professor Honorio Velasco i Carmen Caro De Julián a Julio y de Julio a Julián. Correspondencia entre Julio Caro Baroja y Julian Pitt Rivers (1949-1991). A Notes de Recerca la investigadora Verónica Anzil explica el projecte en curs Roles de Género e interculturalidad de las parejas mixtes en España: una investigación cualitativa longitudinal (IP Jordi Roca i Girona); i, finalment, la investigadora (i IP) Mabel Gracia-Arnaiz presenta la seva recerca sobre La precarización de la vida cotidiana: (in)seguridad alimentaria, género y salud.
En aquesta ocasió a l’apartat “Articles” presentem quatre excel·lents treballs tres dels quals provenen d’investigacions fetes per estudiants de màster: Ohiane Ojeta Lesaka, Carlos Chirinos i Elisa Alegre-Agís. A l’apartat “Col·laboracions” tenim la possibilitat de gaudir dels articles escrits per Andrea Boscoboinik, Encarnación Aguilar, Santiago Amaya e Ignacio López, i, finalment, Beatriz Santamarina.
A l’apartat “Ressenyes”, el professor Joan Josep Pujadas ressenya l’obra de l’investigador Federico Bardají, Bonavista. Una biografia social i el professor Joan Prat ho fa del llibre de Jordi Roca i Marta Allué Amores lejanos. Historias de parejas transnacionales.
A “Notes de Recerca” la investigadora Natalia Alonso explica el projecte "Homes cuidadors. Reptes y oportunitats per reduir les desigualtats i afrontar les noves necessitats de cura"; i, finalment, les investigadores Montserrat Soronellas i Yolanda Bodoque presenten la seva recerca sobre les actuals iniciatives de reagrarització als espais rurals.
En el present número es presenta en l'apartat Articles el treball del doctor Vítor Hugo Adami, el de la doctoranda Patrícia Olivé, el de Ramona Tigell, que presenta els resultats del seu TFM, i el dels investigadors Lenka Budilová i Marek Jakoubek. En l'apartat de Col·laboracions es publiquen els resultats de les darreres recerques del Dr. Eduardo Menéndez i del Dr. Lluís Mallart. També es ressenyen la darrera publicació de la Dra. Josepa Cucó, La ciudad pervertida. Una mirada sobre la Valencia global, i la del Dr. Jaume Franquesa, Urbanismo neoliberal, negocio inmobiliario y vida vecinal. El caso de Palma (Dr. Joan Josep Pujadas). A més, es donen a conèixer les investigacions que en aquests moments duen a terme al DAFITS i es fa una crònica de la posada en marxa de la Càtedra Àngel Palerm.
En el present número es presenta en l'apartat Articles, el treball dels ja doctors Jaume Esteve i Paula González; el dels doctorands Manfred Egbe, Roxana Yzusqui i Vincent Maisongrande; i el d'Alejandra Toriz que presenta els resultats del seu TFM. En l'apartat de Col·laboracions es publiquen els resultats de les darreres recerques de la Dra. Marisol Pérez Lizaur i del Dr. Gary W. McDonogh. També es ressenyen la darrera publicació del Dr. Jordi Roca Girona Migrantes por amor. La búsqueda de pareja en es escenario transnacional (Dra. Verónica Anzil) i del Dr. Gary W. McDonogh Global Dowtowns (Dr. Joan Josep Pujadas). I s’informa de les investigacions que en aquests moments s'estan duent a terme al DAFITS així com també es fa una crònica dels congressos organitzats per l’ITA i el DAFITS.
Accedeix als articles a la web de la revista
La proposta del Consell de Redacció als lectors i lectores d’Arxiu d’Etnografia de Catalunya combina l’estructura d’apartats que ja és clàssica en la nostra revista: un apartat anomenat Articles, amb la participació d’estudiants i investigadors de diferents ensenyaments del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social que han finalitzat la tesi de doctorat o el treball de fi de màster; un altre d’anomenat Col·laboracions, que en aquesta ocasió és un dossier temàtic d’articles sobre rehabilitacions urbanes i patrimoni cultural al Brasil, i finalment els apartats Ressenyes i Notes de recerca.
El número 12 de la revista Arxiu d’Etnografia de Catalunya conté articles de vuit estudiants de diferents ensenyaments de postgrau del DAFITS sobre temàtiques diverses, com ara estudis urbans, migracions, joventut, salut mental, autolesions, adopcions internacionals i religió. També compta amb la col·laboració de l’antropòloga Graça I. Cordeiro (de l’Instituto Superior de Ciências do Trabalho e da Empresa de Lisboa) amb un article sobre els desafiaments plantejats al camp de l’Etnografia Urbana. Es fa difusió de quatre recerques de membres del DAFITS mitjançants les Notes de Recerca; així com de publicacions recents a l’apartat Ressenyes. També es fa difusió de les tesis llegides en els darrers cursos 2010-11 i 2011-12 al Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.
Accedeix als articles a la web de la revista Compra la revista en impressió per comanda
El número 11 de la revista Arxiu d’Etnografia de Catalunya, el primer de la segona època, està format en el seu gruix central per nou articles miscel·lanis, aportacions dels alumnes d’alguns dels màsters actius al DAFITS que, o bé han acabat el seu treball de màster i ens comuniquen el resultats de la seva recerca, o bé estan en ple procés d’elaboració de la seva tesi doctoral. Les temàtiques són variades: la mort, les parelles binacionals, la migració siriana, la memòria de la repressió franquista, la medicatització de la obesitat, la socioacústica urbana, l’activisme polític transnacional argentí, el procés de transformació del barri del Serrallo i els models de repoblació rural.
El número també ha comptat amb la col·laboració dels antropòlegs Tullio Sepilli (President de la Fundació Angelo Celli per una cultura della salute de Perusa, Itàlia) i Eduardo Kingman (professor a la Facultat Latinoamericana de Ciencias Sociales d’Equador). La revista també fa difusió de les recerques en les que a l’actualitat participen els membres del DAFITS i de les seves publicacions a les seccions Ressenyes i Notes de Recerca. Finalment cal esmentar que aquest número ha comptat amb la salutació de benvinguda del catedràtic del DAFITS, el Dr. Joan Prat i Carós, promotor i autor del darrer i altres números de la revista de la primera època.