Desideri Lombarte (Pena-Roja de Tastavins, 1937- Barcelona, 1989) és un dels escriptors més venerats de la Franja de Ponent, un autor complet que va escriure tant poesia com novel·la i teatre i que es caracteritza per haver sabut plasmar amb sinceritat i senzillesa la quotidianitat d’un territori eminentment rural a cavall de Catalunya i l’Aragó i molt vinculat a les Terres de l’Ebre.
Amb motiu del trentè aniversari de la seua mort i per iniciativa del Campus Extens de la URV a Tortosa, Publicacions URV ha tret a la llum Camins trescats. Trenta poemes imprescindibles de Desideri Lombarte. La idea del llibre va sorgir en un acte commemoratiu celebrat a Pena-roja, el 23 de setembre de 2019 i organitzat per Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre. L’obra poètica de l’autor del Matarranya està pràcticament exhaurida i això va fer que els organitzadors de l’acte plantegessin la possibilitat de publicar una selecció dels seus poemes més significatius, una proposta que el Campus Extens va fer seua i ha acabat liderant.
El volum ha estat coordinat per la professora del campus ebrenc, Núria Gil, que ahir es va acomiadar públicament com a responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa, mentre que la selecció dels poemes ha anat a càrrec de Jordi Duran i Emigdi Subirats, grans coneixedors de l’obra de Lombarte. A l’hora de fer la tria s’han basat en gran part en l’antologia Ataüllar el món des del Molinar, a cura d’Hèctor Moret i Artur Quintana l’any 2000, i també el treball discogràfic Quedarà la paraula, realitzat per Xavi Túrnez i Daniel Sesé, el 2002, entre altres publicacions. A l’hora d’agrupar-los s’ha seguit l’ordre cronològic descartant la possibilitat de fer-ho per temes per la subjectivitat que això comporta. Així, l’obra inclou poemes de Lombarte publicats en vida i de manera pòstuma com ara Les roques del Masmut o Me n’aniré.
El resultat ha estat una petita joia literària que incorpora a la portada una il·lustració de l’artista tortosina Cinta Sabaté, on a través de la figura d’una dona llegint es configura tot un univers poètic i oníric, i està disponible al web de Publicacions URV.
La presentació del llibre va tenir lloc dimecres 22 de juliol a la tarda a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV. Va ser el primer acte públic que es fa al campus ebrenc d’ençà de l’esclat de la pandèmia pel coronavirus i ha anat a càrrec del director del campus, Jordi Sardà, i la presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Dolors Róo. S’ha fet amb l’aforament limitat a cinquanta persones, que han omplert la sala, i les mesures de seguretat recomanades per l’actual situació de crisi sanitària.
[Notícia del Gabinet de Comunicació de la URV.]