Apropar el coneixement i la recerca universitària. Aquest és l’objectiu de Publicacions URV. A l’epíleg del 2013 presentem, per això, les principals novetats editorials del curs; títols que, majoritàriament, hem posat a l’abast en les versions digitals que es troben al web.
Destaquem, primerament, l’aparició del document institucional Memòria del Consell Social de la URV 2012, el tradicional recull anual de l’activitat del darrer exercici de l’òrgan de participació de la societat a la universitat.
Seguim el repàs amb el llibre en paper Pau Adouard: fotografia en temps de Modernisme, de la historiadora de l’art Núria F. Rius, coeditada per diferents universitats catalanes i el MNAC. La monografia rescata de l’oblit una figura rellevant en la Barcelona artística de la fi del segle XIX. De la mateixa col·lecció, Memoria Artium, s’ha publicat un assaig filosòfic, Georges Bataille y la parte del arte, de Marisa García Vergara, que tracta concepcions artístiques del pensador francès a partir dels seus articles a revistes de l’època.
La convocatòria Cum Laude, que ens ofereix les millors tesis doctorals en llengua catalana, llança el setè títol Valoració de l’eficàcia del dexketoprofèn en la síndrome subacromial amb diferents tractaments de fisioteràpia, de Laura Pérez Merino. L’estudi recull una sèrie d’assajos clínics en el tractament d’aquesta síndrome.
Manuals pràctics
De la col·lecció Eina-e arriba el segon volum de la sèrie Matemàtiques II. Economia i empresa, a càrrec de Llúcia Mauri Masdeu. El manual segueix aportant claus teoricopràctiques de la ciència exacta dintre de l’àmbit econòmic, empresarial i financer.
El llibre de Teresa Torres Coronas Orientació Professional i Acadèmica per a estudiants d’enginyeria és un conjunt d’estratègies per a la inserció laboral dels alumnes. Un nord per als primers passos d’enginyers en temps d’incertesa laboral i veritable manca d’oportunitats. La Guia d’orientació per a l’ocupació és, també, un text de referència en l’aprenentatge universitari: una empenta per als alumnes des de l’itinerari de la carrera a l’elecció d’un treball. Autoconeixement i presa de decisions en dos documents que són pràctiques brúixoles d’integració professional.
Recerca interdisciplinària
El centenari de l’escriptor cubà Virgilio Piñera ha centrat un volum d’estudis de diferents aspectes de la seva obra poètica, Insular corazón, a cura de Manuel Fuentes. També a la col·lecció Recerca, una de les més fecundes, ha aparegut De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915), d’Emili Samper, reivindicació de la figura d’un dels primers folkloristes, i activista polític, a finals del XIX.
Des de l’anàlisi polièdric sorgeix La guerra del Francès. 200 anys després, un conjunt d’estudis, a cura de Ramon Arnabat, que integra diferents perspectives d’un període que suposa el trencament històric de l’antic règim i el sorgiment de la modernitat.
El camp de l’Antropologia mèdica suma a la seva col·lecció un nou títol: Evidencias y narrativas en la atención sanitaria. Entre les col·laboracions del volum, es pot trobar un article de Teresa Forcades, titulat l’«Evidència científica i principi d’autoritat en salut pública: el cas de les vacunes». El llibre coral —també en els curadors de l’edició: Àngel Martínez-Hernáez, Lina Masana i Susan M. DiGiacomo— és el resultat de la X Col·loqui REDAM (Xarxa d’A. M.) «De la evidencia a la narrativa en la atención sanitaria: biopoder y relatos de aflicción», celebrat el passat juny al Campus Catalunya de la URV.
Una selecció de la interdisciplinària recerca de la universitat; una mirada heterogènia que és la marca del nostre segell.