Dijous, 14 Octubre 2010 09:30

Jaume I, protagonista literari i de l’imaginari popular

Un llibre editat per la URV estudia la presència del monarca en la cultura dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó

Publicacions URV (Universitat Rovira i Virgili), conjuntament amb Edicions UIB (Universitat de les Illes Balears), han publicat el volum El rei Jaume I en l’imaginari popular i en la literatura. Aquest llibre, editat a cura de la professora del Departament de Filologia Catalana de la URV, Carme Oriol, i el tècnic de Recerca de Filologia Catalana de la URV, Emili Samper, recull onze articles d’especialistes en filologia, folklore i història de l’art, que estudien la figura del rei Jaume I en la cultura popular i en la literatura.

Emili Samper, un dels editors de l’obra i autor d’un dels capítols, explica que «en cadascuna de les parts es repassa la figura del monarca en diferents àmbits, ja que va ser un personatge molt popular que va transcendir la història, passant a formar part de l’imaginari popular dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó».

El primer capítol, de Josep Maria Pujol, de la URV, destaca l’origen oral del relat del Llibre dels Fets, un fet que no s’ha tingut en compte en els estudis fins fa poc temps. Els següents cinc capítols, que componen també el primer bloc, estudien la figura del monarca en l’imaginari popular dels territoris de València (Joan Borja, Universitat d’Alacant), Tarragona (Emili Samper, URV) i les Illes Balears (Caterina Valriu i Tomàs Vibot, Universitat de les Illes Balears), a més del protagonisme de Jaume I en les rondalles (Carme Oriol, URV). Cal destacar la seva vinculació amb Salou, que queda palesa amb la festa medieval que se celebra anualmente en honor seu.

El següent bloc del llibre centra l’estudi del monarca des d’una vessant més literària amb articles sobre la Renaixença literària valenciana (Rafael Roca, Universitat de València), l’engendrament del rei En Jaume a la literatura del segle XIX (Mònica Sales, URV) i el tractament de la joventut del monarca (Magí Sunyer, URV).

El llibre es tanca amb un bloc de dos capítols que se centren en la presència de la figura del rei Jaume I en el món artístic, concretament en la iconografia. Víctor Gómez (Casa Joan Fuster), relaciona les fonts escrites i iconogràfiques de la conquesta de València, mentre que Marta Serrano (URV), analitza la mitificació de Jaume I a través de la iconografia de l’edat mitjana.

Article d'Antoni Ramos al diari Més.

 

 

Llegir 3500 vegades Darrera modificació el Dimarts, 19 Gener 2016 10:31

Cerca a la web

Notícies