Divendres, 29 Febrer 2008 11:44

Montserrat Duch: «No tenim una imatge real del que va ser la Segona República»

Un llibre recull les ponències presentades a Tarragona en els 75 anys de la seva proclamació

L'any 1981 es van organitzar a la URV unes jornades per commemorar el 50è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola. Hi van assistir més de quatre-cents inscrits i hi van prendre part alguns dels hispanistes i experts més reconeguts del moment. I el 2006, en el 75è aniversari d'aquest esdeveniment polític, es van tornar a muntar a la mateixa universitat unes altres jornades, «que commemoraven una commemoració», segons va dir ahir Mercè Jordà, degana de la Facultat de Lletres, en la presentació del llibre La Segona República Espanyola. Perspectives interdisciplinàries en el seu 75è aniversari, que recull precisament les ponències que es van presentar en aquest últim congrés.

El volum ha estat coordinat per Montserrat Duch, professora d'història contemporània de la mateixa universitat, i esdevé el número 6 de la col·lecció Recerca, del servei de Publicacions de la URV. La presentació del volum havia d'anar a càrrec d'Antoni Segura, catedràtic d'història contemporània de la UB i director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals, tot i que finalment no va poder assistir a l'acte.

Per Duch, la Segona República «continua sent un tema que provoca encara grans escissions en termes de cultura política perquè hi ha una memòria hermètica que no descansa en la república en pau, sinó en la fase de la guerra». La professora d'història contemporània es preguntava ahir: «Tenim una imatge que s'aproximi força al que va ser la Segona República? Tendeixo a pensar que no», va respondre. Per Duch, «els republicans no demanaven la lluna, sinó que demanaven unes polítiques prou lloables». «Pretenien una transformació pacífica de la societat espanyola.»

A banda del seu treball, titulat A l'entorn dels usos públics de la història: (des)memòria republicana en la Catalunya actual, el llibre inclou les ponències d'onze especialistes més que hi tracten aspectes com ara l'organització política territorial de la Segona República Espanyola, l'art a Catalunya en aquell temps, els enfrontaments polítics i militars en el camp republicà durant la Guerra Civil i el problema militar de la Segona República.

Els autors són Josep Oliveras, Josep Maria Comelles, Antonio Salcedo, Manuel Fuentes, Maria Antònia Ferrer, Joan Maria Thomàs, Josep Maria Roig, Gabriel Cardon, Salomó Marquès, Montserrat Palau i Josep Sánchez Cervelló. Uns autors que «donen una mirada polièdrica» al mateix fet, segons Duch, que va destacar el caràcter divulgatiu del llibre. El pròleg és de Mercè Jordà, degana de la Facultat de Lletres de la URV.

Notícia extreta del diari El Punt.

Llegir 4899 vegades Darrera modificació el Dimarts, 19 Gener 2016 10:37

Cerca a la web

Notícies