Aquesta col·lecció té com a objectiu editar les millors tesis doctorals en llengua catalana de la Universitat Rovira i Virgili. S'emmarca dins del Pla de Política Lingüística i pretén estimular l'ús de la llengua catalana en la redacció de les tesis, i prestigiar el català com a llengua de ciència i de recerca.
Les malalties cerebrovasculars s’han convertit en un problema sanitari a escala mundial. D’entre totes, l’hemorràgia intracerebral és el subtipus menys prevalent però el més letal i l’únic ictus sense teràpia específica. A la majoria de supervivents els queda una discapacitat greu després de l’incident. Els resultats publicats sobre la incidència de l’hemorràgia intracerebral són contradictoris, però els estudis més recents insinuen un increment de la incidència entre els pacients de més edat i suggereixen que la incidència acumulada i la prevalença seguiran augmentant com a conseqüència de l’envelliment progressiu de la població.
Vivim en un moment de canvis demogràfics: hi ha una població cada vegada més envellida amb diverses patologies cròniques que sovint són difícils de gestionar. Com a metgessa de família, investigo sobre incerteses del coneixement científic, en aquest cas relacionades amb l’hemorràgia intracerebral en la població amb malalties d’evolució crònica i maneig complex. En aquesta tesi doctoral n’he estudiat l’epidemiologia i els factors de risc amb l’objectiu d’identificar millor els pacients amb més risc i oferir-los la millor atenció i qualitat en un context de cronicitat i complexitat com l’actual.
Aquesta tesi ha rebut el Premi a la millor tesi escrita en català a la Universitat Rovira i Virgili en l’àmbit de les ciències experimentals i de la salut el 2023.
Aquest volum té com a objectiu principal avaluar l’impacte sobre la prescripció de medicaments de les alertes de seguretat, emeses per l’Agència Espanyola del Medicament, dins de l’àmbit de l’atenció primària. Està centrat en l’estudi de tres alertes de seguretat que aborden diferents aspectes de la prescripció: seguretat i fàrmacs preventius, seguretat i nous fàrmacs, i seguretat i fàrmacs tradicionals. La prescripció de medicaments, segons aquestes tres alertes seleccionades i avaluades, va millorar en resposta a les intervencions dutes a terme i, en conseqüència, es va reduir l’exposició als medicaments en la població del nostre àmbit d’influència. El disseny d’intervencions específiques per comunicar alertes de seguretat, com les que descriu aquest treball, pot millorar la seguretat dels pacients.
Aquesta tesi ha rebut el Premi a la millor tesi escrita en català a la Universitat Rovira i Virgili en l’àmbit de les ciències experimentals i de la salut el 2022.
El nucli d’aquesta tesi consisteix en una anàlisi crítica del tractament informatiu del fet religiós per part de la premsa escrita de major difusió al nostre país. S’inscriu en una inquietud més àmplia i comunament compartida d’enteniment transcultural i concòrdia, de convivència reeixida, en condicions de fluxos migratoris, complexitat social i difícil legitimació, no solament política sinó inclús de l’àmbit jurídic mateix que la sosté.
Suport per a l’abordatge i la valoració
L’objectiu principal d’aquest llibre és poder facilitar ajuda a la infermera, per tal d’iniciar el camí cap al coneixement, per entendre i respectar la pluralitat i diversitat de pensament de les persones malaltes, quant a les seves creences religioses i no religioses, així com als seus costums i estils de vida.
Aquest treball de recerca pretén donar visibilitat a la complexitat del fenomen de l’adherència al tractament farmacològic. Es fonamenta en un mètode d’investigació mixt (amb metodologia quantitativa i qualitativa) que ha permès posar en relleu els factors i les dificultats per a l’abordatge a l’adherència al tractament des de la perspectiva dels professionals d’infermeria. La finalitat és elaborar estratègies i línies de millora des d’una perspectiva multidisciplinària, per millorar la qualitat de vida dels pacients crònics.
Impacte dels discursos de la família i dels profesionals en la salut
Aquesta tesi és una investigació qualitativa que busca descriure i identificar les vivències i percepcions dels professionals d’infermeria respecte a les cures que ofereixen a les famílies que viuen una situació de mort en un servei d’urgències, així com les vivències, percepcions i sentiments d’aquestes famílies respecte a l’atenció rebuda durant aquest procés assistencial.
Aquest treball de recerca pretén donar resposta a les preguntes: què passa quan un cuidador familiar deixa de cuidar? Quins sentiments, percepcions, necessitats experimenta? Com (re)construeix la seva vida quotidiana? Quin suport professional necessita? Mitjançant l’anàlisi d’entrevistes en profunditat realitzades a diferents post-cuidadors familiars s’aproxima als professionals sanitaris, i aquelles persones interessades amb el tema, a la realitat quotidiana dels post-cuidadors.
L’ona N3 és un potencial evocat de la via nerviosa vestibular que pot aparèixer en aquells individus amb sordesa als quals es realitza un potencial evocat auditiu de tronc cerebral. Aquesta tesi descriu dues ones de baix voltatge, p1 i p2, que precedeixen l’N3 i que l’any 1998 havien estat anomenades per Kato T et alii. Es proposen unes noves condicions electrofisiològiques per tal de facilitar una millor obtenció de p1 i p2, i es fa una hipòtesi sobre l’origen neuroanatòmic d’aquestes ones.
L’actitud que adopten les infermeres en relació amb la família és un element cabdal en el procés de cuidar. Però, té la infermera una actitud positiva per oferir una atenció centrada en la família? L’escala Families’ Importance in Nursing Care - Nurses Attitudes (FINC-NA) és un instrument que mesura les actituds infermeres vers la importància de cuidar les famílies des d’una perspectiva d’infermeria genèrica. L’objectiu general d’aquesta tesi és adaptar transculturalment i validar la versió castellana de l’escala FINC-NA en l’àmbit hospitalari.
Com a infermera i professora d’infermeria de salut mental, he tingut la sort de poder compartir experiències viscudes per persones i famílies que conviuen amb la malaltia mental. L’objectiu d’aquesta tesi és donar suport a les cuidadores de persones amb esquizofrènia, aportant dades sobre la valoració dels requisits d’autocura i de la salut mental positiva per poder contribuir al disseny de futurs programes d’intervenció dirigits a aquest col·lectiu.
Estudi epidemiològic descriptiu dels càncers de cap i coll a la demarcació de Tarragona. S’hi analitza la incidència, la mortalitat, la supervivència i la prevalença en base poblacional de les 3.507 neoplàsies de cap i coll del Registre de Càncer de Tarragona, durant el període 1980–2005, per a cadascuna de les localitzacions (llavi, llengua, cavitat oral, glàndules salivals, amígdala, nasofaringe, hipofaringe, altres llocs de la cavitat oral i faringe, cavitat nasals i sins paranasals i laringe).
L’ultrasò és un dels agents físics de fisioteràpia més utilitzats en el tractament de la síndrome subacromial. La fonoforesi i la iontoforesi són agents físics que, a diferència dels ultrasons, utilitzen un fàrmac com a conductor del corrent.
Per valorar si l’ús del dexketoprofèn com a conductor en la fonoforesi i la iontoforesi provoca més millora clínica que l’ultrasò, es va dur a terme un assaig clínic aleatoritzat amb tres grups de tractament, sent l’agent físic diferent en cada grup. Les variables principals de l’estudi van ser l’escala visual analògica (EVA), el qüestionari DASH i l’escala de Constant-Murley.
Descarrega el llibre Compra el llibre en impressió per comanda Llegeix el llibre en línia
Es tracta d’un estudi epidemiològic de les neoplàsies limfoides a Tarragona. Es donen dades d’incidència, mortalitat, supervivència i prevalença en base poblacional de les 3.258 neoplàsies limfoides del Registre de Càncer de Tarragona durant el període 1980-2004. S’ha estudiat la tendència temporal de la incidència i la seva projecció a 2010 i 2015 per a cada grup de malalties. Els LNH s’han classificat histològicament d’acord amb la classificació de l’OMS de les neoplàsies hematològiques, i s’han establert comparacions internacionals. Les principals conclusions han estat que les neoplàsies limfoides a Tarragona mostren un patró epidemiològic occidentalitzat, amb una progressiva millora en la seva supervivència relativa, i que existeix, almenys parcialment, una relació temporal entre l'epidèmia de la SIDA i la dels LNH.
Compra el llibre en impressió per comanda
Els estudis inclosos a la present tesi s’han centrat en el desenvolupament de noves teràpies antifúngiques per a infeccions causades per diverses espècies de Candida i per Cladophialophora bantiana.
Compra el llibre en impressió per comanda
L'obesitat incrementa les possibilitats de patir altres malalties com la diabetis mellitus tipus 2 (DM2), la dislipèmia i la hipertensió, entre d'altres. Per poder avançar en noves dianes terapèutiques que millorin aquestes malalties, és necessari conèixer millor la biologia del teixit adipós i els seus components. El teixit adipós blanc, a més a més d'emmagatzemar la major part de les reserves energètiques, és capaç de tenir activitat metabòlica i endocrina. Cal tenir en compte que un metabolisme lipídic adequat en l'adipòcit també és clau per aconseguir un equilibri en l'homeòstasi del metabolisme glucídic en l'ésser humà. En aquest treball hem analitzat el paper de dues proteïnes implicades en la lipòlisi del teixit adipós: d’una banda, el canal de glicerol aquaporina 7 (AQP7), i per altra, l'adipoquina glicoproteïna Zinc-α 2 (ZAG), en el context de l'obesitat, la síndrome metabòlica i la DM2.
Descarrega el llibre Compra el llibre en impressió per comanda
L’objectiu d’aquesta recerca és valorar l’efecte de l’estimulació multisensorial de persones amb greu discapacitat intel·lectual en un espai Snoezelen. Cal destacar com a novetat d’aquest treball el fet d’haver dissenyat un instrument per poder mesurar objectivament l’efecte que sobre l’estat de la persona provoca haver participat en una sessió d’estimulació en un espai Snoezelen i, alhora, un programari que analitza les valoracions i en treu resultats.
Els àmbits educatius i socials sempre s’han analitzat sotmesos a diversos canvis i des d’una perspectiva de constant evolució. Aquests canvis, en general, plantegen nous reptes a les autoritats educatives, als professionals relacionats amb el món de l’ensenyament i l’educació i, sobretot, al professorat. La irrupció de les noves tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement (TAC) ha transformat les estructures, les dinàmiques i els fonaments del teixit social i del plantejament educatiu. L’ús de les TIC, fins ara considerat exclusivament com una eina, ha d’avançar de manera efectiva cap a la millora dels processos d’ensenyament i aprenentatge.
L’objectiu de la investigació que es detalla en aquest llibre és dissenyar, desenvolupar i avaluar un programa de tutorització virtual, com a sistema d’acompanyament al professional d’infermeria novell en el procés d’inserció i adaptació al món professional. En una primera part es recull i analitza informació sobre el procés d’inserció laboral dels professionals d’infermeria que començaven a treballar durant l’estiu 2006 i 2007 als centres de l’Institut Català de la Salut de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, tant en l’àmbit hospitalari com en el d’atenció primària. Partint d’aquestes dades, en una segona part es dissenya un entorn virtual que permet implantar un programa de tutorització virtual.