Estudi del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre durant el període 2015-2021
Aquest llibre repassa la situació del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre a través dels informes trimestrals de conjuntura elaborats per la Càtedra per al Foment de la Innovació de la Universitat Rovira i Virgili durant diferents períodes. Es tracta d'un relat que analitza les transformacions i els reptes econòmics, geogràfics i socials que s’han donat a la província de Tarragona durant els últims anys. Tot i que les dades analitzades en aquest recull es focalitzen en el període comprés entre els anys 2015 i 2021, al llibre ens remetem al període de 2008, atesa la importància en l’àmbit econòmic de les conseqüències derivades de la crisi d’aquell any. Peró també donem una mirada al futur fent una projecció a l’actualitat posterior del 2021.
L’abans i el després de la crisi de 2008 a l’economia de Tarragona fa un balanç de la dinàmica viscuda per l’economia de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre des de l’any 2000. En aquest llibre Joaquim Margalef i Daniel Miravet posen de relleu la fragilitat del nostre teixit empresarial, sense deixar d’oferir una visió optimista del potencial que tenim com a territori de cara al futur.
El món de les patents a Tarragona fa un balanç de les empreses de les comarques de l’Ebre i del Camp de Tarragona que protegeixen els seus invents. És la primera vegada que es es du a terme un estudi sobre patents a les empreses i, si més no, els resultats obtinguts són molt interessants. Els autors del treball han rastrejat les bases de patents espanyoles i internacionals a la cerca de les patents en mans d’empreses locals, i han complementat aquesta tasca amb un treball de camp a partir de visites directes a les empreses.
El panorama de les patents a casa nostra ens indica que les empreses locals protegeixen amb freqüència el seu patrimoni tecnològic i també ens mostra que es tracta d’un col·lectiu d’empreses que, sovint, passen desapercebudes. Van fent la seva feina, van obrint mercats a l’exterior i van creixent sense fer gaire soroll. Sovint sense gaudir del protagonisme que es mereixen.
El procés d’industrialització ha emmarcat el creixement econòmic català iniciat al segle XIX i consolidat al XX. Malgrat aquesta generalització, la dinàmica d’aquest procés no ha estat uniforme a tot el territori, i en moltes parts el creixement econòmic ha transcorregut per camins diferents. És per això que es pot estudiar d’una manera precisa una àrea amb una dinàmica econòmica específica per les seves diferències amb la global del país. Actualment, els nivells de renda i de productivitat són territorialment molt similars, però el camí que s’ha seguit per arribar-hi ha tingut una trajectòria molt particular. Ha estat una trajectòria, per altra part, molt estudiada pels historiadors, tant des punts de vista locals, amb monografies sobre diferents viles, com de transversals, sobre moviments socials, culturals, polítics, etc.; però no hi havia una interpretació econòmica que plantegés un esquema de funcionament d’aquesta societat on es donaven una sèrie de contradiccions que es manifestaven de maneres diferents, de la violència al pacte, i que portaven uns canvis econòmics que afectaven la forma de vida de la població. Aquest assaig estudia els canvis econòmics en aquesta àrea en un llarg segle XX que s’inicia a les acaballes del XIX amb la fil·loxera, les transformacions dels anys seixanta com a punt de referència central molt important, i s’acaba amb la perplexitat, ja molt entrat el segle XXI, d’una critica situació social i econòmica.
El treball pretén oferir una visió global de la situació, grau d'implantació i resultats de la modernització administrativa i dels instruments de Nova Gestió Pública en els principals ens locals municipals del camp de Tarragona -ajuntaments amb població superior a 20.000 habitants-, amb especial èmfasi en l'estudi particular i en profunditat de l'Ajuntament de Salou, responent a la pregunta de si l'esmentat nou model de gestió contribueix realment a un millor funcionament de les polítiques i administracions públiques, així com en quines circumstàncies es produeixen aquestes millores.
El sistema territorial d’innovació de Tarragona és una oportunitat per aproximar-se a les claus que defineixen el sistema d’innovació de la demarcació de Tarragona. Des del centre de recerca bàsica fins a l’empresa més petita, tots els agents territorials participen i interaccionen en el complex procés de la innovació. Les característiques d’aquests agents, les dificultats que troben, la interacció entre els diversos nuclis territorials innovadors així com les línies futures són alguns dels punts que podran trobar en aquest llibre.
Realitat actual i propostes per a la planificació estratègica
Aquest estudi és un encàrrec de la Generalitat de Catalunya a la Universitat Rovira i Virgili a partir d'un conveni signat el 31 d'agost de 2006 que recull la iniciativa de la Mesa Socioeconòmica del Camp per dur a terme, en un futur proper, la planificació estratègica del Camp de Tarragona.