Imprimir aquesta pàgina
Dilluns, 08 Octubre 2018 15:17

Tretze rectores parlen sobre el paper de la dona a la universitat

María José Figueras Salvat, rectora de la Universitat Rovira i Virgili, subratlla que les publicacions universitàries han aportat conceptes, anàlisis i diagnòstics que avui ens permeten entendre com funcionen les desigualtats d'una manera rigorosa i acreditada.

Un canvi de sensibilitat social recorre el món reivindicant la necessitat de reconèixer el paper de la dona en la societat. La revista Unelibros, editada per la Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles, ha volgut conèixer de primera mà com viu la universitat aquest procés que es va expressar d'una forma especial al nostre país amb la convocatòria de la primera vaga general feminista, el passat 8 de març.

Per això, hem recollit l'opinió de les dones que actualment ocupen els rectorats de les universitats espanyoles, les quals coincideixen en una triple condició: són dones, científiques i responsables de campus universitaris espanyols. És a dir, són responsables de la formació que reben els ciutadans i ciutadanes del futur i responsables d'aplicar les peticions que les dones reclamen a la universitat en general i a les carreres científiques en particular.

Tretze rectores, responsables d'universitats públiques i privades, han respost a un qüestionari formulat per Unelibros. En les seves respostes es pot observar el diagnòstic de la situació actual i el que és més important: les pràctiques que la universitat incorpora en diferents nivells de funcionament per fer realitat aquestes demandes i ser així la institució que abanderi aquest canvi social.

Les col·leccions i monografies que recullen els estudis sobre gènere

Els estudis sobre les dones que s'han anat realitzant a la universitat espanyola en les últimes dècades, han donat a conèixer la situació de la dona en els diferents àmbits de la societat. Com subratlla María José Figueras Salvat, rectora de la Universitat Rovira i Virgili, han aportat conceptes, anàlisis i diagnòstics que avui ens permeten entendre com funcionen les desigualtats d'una manera rigorosa i acreditada. Molts d'aquests estudis han vist la llum en monografies publicades per les pròpies universitats. La quantitat i nivell d'especialització d'aquests treballs, que han anat succeint en els últims anys, ha generat la necessitat de crear col·leccions que els agrupen. Amb l'objectiu de fer visible aquesta tasca, es presenta a Unelibros una recopilació de les col·leccions dedicades a l'estudi de gènere creades per les universitats espanyoles. S'inclou també una petita mostra de monografies d'universitats que publiquen habitualment estudis sobre aquesta temàtica en diferents col·leccions.

Els estudis sobre gènere al catàleg Publicacions URV

Col·lecció Quaderns d'Igualtat

Col·lecció Atenea

[Consulta la revista Unelibros en aquest enllaç.]

Llegir 2784 vegades