Dimarts, 05 Octubre 2021 08:45

Corregir, traduir i redactar en un món digital

El nou monogràfic de la revista RILE reflexiona sobre els canvis que l'entorn digital ha introduït en el procés de millora i cura dels textos

S'acaba de publicar el número 15 de la Revista Internacional de Lenguas Extranjeras, coordinat pel director d'Estilo URV, José Antonio Moreno. El volum, titulat Corrección, traducción y redacción en el entorno digital, reuneix cinc articles, més l'editorial, en els quals s'exposen i analitzen els canvis que resulten de la relació entre l'entorn digital i la feina dels professionals de la correcció, la traducció i la redacció. 

El monogràfic tracta temes com la necessitat de desenvolupar una teoria de la correcció de textos, la percepció de la traducció automàtica, els factors que determinen la necessitat o no de revisar les traduccions, els processos d'edició simultània i plurilingüe (prenent com a exemple la viquipèdia) i el llenguatge planer, aplicat tant a la correcció com a la traducció. Es tracta de qüestions molt rellevants i, a el mateix temps, estretament relacionades, sobretot en un context en què, cada vegada més, es difuminen les línies que delimiten i defineixen les diferents àrees d'intervenció. 

Així, ja no sorprèn que un mateix professional (especialment si treballa com a autònom o per a una petita empresa) sigui, alhora, corrector, traductor, maquetador o redactor; per no parlar ja de l'autoedició. En bona mesura, aquesta diversificació és resultat, d'una banda, de la manca de rigor a l'hora d'atendre el procés d'edició d'un text i, de l'altra, de la necessitat d'escurçar temps i despeses, el que comporta una pèrdua de qualitat. 

En definitiva, el lector no només trobarà en aquestes pàgines reflexions d'interès sobre l'estat actual de les professions que vertebren el procés de cura del text, sinó també propostes per garantir un treball professional. 

Consulteu la revista RILE

 

Llegir 2926 vegades Darrera modificació el Dimarts, 05 Octubre 2021 08:58

Cerca a la web

Notícies